Exotisch hout of tropisch hardhout

Meranti, Sapelli, Iroko, Afzelia, Afrormosia, Padouk,… Het zijn slechts enkele van de verschillende soorten exotisch hout die je kan vinden bij Houthandel Carlens. Exotisch hout (ook wel tropisch hardhout genoemd) is enorm duurzaam en wordt daarom vooral gebruikt voor buitentoepassingen. In dit artikel ontdek je alvast meer over exotisch hout. Voor verdere inlichtingen kan je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

De uitzonderlijke duurzaamheid van exotisch hout

Exotisch hout, oftewel tropisch hardhout, staat gekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid. Om de verschillende tropische houtsoorten van elkaar te onderscheiden op dit vlak werden ze ingedeeld in zogenaamde duurzaamheidsklasses. Deze gaan van 1 tot en met 5, waarbij 1 staat voor het meest duurzaam. Exotisch hout van klasse 1 zal onbehandeld minstens 25 jaar lang meegaan. Kies je voor hout van een lagere duurzaamheidsklasse, dan moet dit zeker en vast goed behandeld worden alvorens het buiten gebruikt wordt.

Het gebruik van exotisch hout

Omdat exotisch hout zo duurzaam is, wordt het vooral buiten gebruikt als tuinhout en gevelbekleding. Bij Houthandel Carlens in Aarschot vind je exotisch hout in verschillende vormen en formaten. Hout voor terrasplanken, vlonders, poorten, ramen en deuren, en ga zo maar door: ons assortiment bevat het allemaal. Heb je een buitenproject voor ogen en wil je graag exotisch hout gebruiken, maar weet je niet goed welke houtsoort hiervoor het meest geschikt is, dan helpen wij je met plezier verder!

Exotisch hout, duurzaam ontgonnen

Bij de aankoop van exotisch hout (en houtproducten in het algemeen) is het belangrijk om te letten op de herkomst van het hout. Dit moet afkomstig zijn van bossen die duurzaam beheerd worden. Dit betekent dat het bos in stand wordt gehouden door voor elke gekapte boom een nieuwe boom te planten. Bij Houthandel Carlens vind je exotisch hout met het FSC- en het PEFC-label. Deze labels geven aan dat er strenge controles worden uitgevoerd op de herkomst van het hout. Het is dan ook stap voor stap traceerbaar, van de ontginning tot het afgewerkte product.

Exotisch hout bij Houthandel Carlens

Iroko, Afzelia, Afrormosia, en nog veel meer: bij Carlens in Aarschot (Vlaams-Brabant) vind je verschillende tropische houtsoorten die uiterst geschikt zijn om buiten te gebruiken. Uiteraard heeft elke soort zijn specifieke kenmerken, zoals onder andere de duurzaamheidsklasse. Bij het kiezen van de juiste houtsoort staan wij je graag bij met raad en daad, zodat je zeker het juiste type exotisch hout kiest voor jouw project. Wil je meer weten over exotisch hout, de prijzen, het gebruik, etc.? Bel ons dan op het nummer 016/617 017 of stuur een e-mail naar info@carlenshout.be.