Loofhout of hardhout

Loofhout is afkomstig van loofbomen en staat dus tegenover naaldhout, dat afkomstig is van naaldbomen. Loofhout wordt ook wel “hardhout” genoemd, maar laat je niet misleiden: deze benaming zegt niets over de effectieve hardheid van loofhout. Zo zijn er loofbomen die hard hout leveren, maar zijn er eveneens loofbomen die net erg zacht loofhout geven. Het zijn dan ook vooral de boomsoort en het groeiklimaat die belangrijk zijn voor de hardheid van het loofhout. Bij Carlens vertellen we je hier graag meer over!

Vaak gebruikt loofhout: eik en beuk

Bij Houthandel Carlens gebruiken we vooral eik en beuk: twee zeer populaire soorten inlands loofhout. Zoals elke houtsoort hebben ook deze twee types hun specifieke kenmerken en toepassingen. Beuk wordt bijvoorbeeld binnen gebruikt voor diverse doeleinden, waaronder tabletten, balken, parketten, trappen,… Eik daarentegen wordt zowel binnen als buiten gebruikt, onder andere voor ramen, deuren en gevels. Dit loofhout moet best behandeld worden voor buitengebruik! Anders verhoogt het risico op aantasting door schimmels etc. Zoek je het ideale hout voor jouw buitenproject, dan is exotisch hout een goede keuze. Meer info over deze houtsoort vind je op deze pagina.

De voordelen van loofhout

Er zijn verschillende redenen waarom men de keuze maakt voor loofhout. Om te beginnen is er het esthetische aspect: geen enkel ander materiaal weet de natuurlijke uitstraling van de nerven van loofhout te overtreffen. Elk stuk loofhout is dan ook uniek! Naast de mooie, unieke structuur kan loofhout ook tegen een stootje, waardoor het zeer geschikt is voor vloeren en trappen. Let wel altijd goed op de duurzaamheidsklasse van het loofhout dat je kiest. Zoek je bijvoorbeeld loofhout om buiten te gebruiken, dan zijn een hoge duurzaamheidsklasse en degelijke houtbehandeling cruciaal voor de bestendigheid tegen weersinvloeden, schimmels of insecten.

Op zoek naar loofhout in Vlaams-Brabant?

Of je nu kiest voor loofhout, naaldhout of exotisch hout, telkens geldt: kies het juiste hout voor de juiste toepassing! Ga dus nooit over één nacht ijs en denk steeds goed na over je keuze. Houthandel Carlens helpt je hier maar al te graag bij. Onze jarenlange expertise maakt dat wij elke klant, particulier en professioneel, deskundig kunnen adviseren en bijstaan in zijn zoektocht naar het juiste hout. Wat betreft loofhout vind je bij ons eik en beuk in diverse formaten, zowel gevierschaald als in bolen of balken. Meer weten? Neem gerust contact op met ons via 016/617 017 of e-mail, of kom langs in onze toonzaal te Aarschot waar ons team je graag verder toelicht.