Naaldhout of zachthout

De ene houtsoort is de andere niet. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen loofhout en naaldhout, afkomstig van respectievelijk loofbomen en naaldbomen. Op deze pagina ontdek je meer over loofhout, maar in dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van naaldhout. Dit type hout wordt ook wel “zachthout” genoemd en wordt voornamelijk gebruikt als timmerhout en voor diverse toepassingen buitenshuis. Maar welke soorten naaldhout zijn er? En zijn deze allemaal even sterk?

Verschillende soorten naaldhout

Om te beginnen zijn er verschillende soorten naaldhout. Bij Carlens in Aarschot vind je onder andere RND en WND: Rode Noorse Den en Witte Noorse Den. Dit zijn droge houtsoorten die geëxporteerd worden vanuit Scandinavië en waarvan de grootste toepassing binnenafwerking is. Naast RND en WND vind je bij ons eveneens Oregon, Europese Oregon (oftewel Douglas) en Inlands Vuren (Epicea) van eigen productie. Deze laatste types naaldhout zijn vooral geschikt voor daktimmers.

Naaldhout: onderverdeling in sterkteklassen

Het spreekt voor zich dat niet elk type naaldhout even sterk is. Daarom wordt het hout opgedeeld in verschillende sterkteklassen, aangeduid met de letter C gevolgd door een cijfer. Hoe hoger dit cijfer, des te sterker het naaldhout. Bij Houthandel Carlens leveren we standaard naaldhout van klasse C18, maar op aanvraag is C24 of C30 ook mogelijk. Om de stevigheid van het naaldhout te garanderen wordt dit altijd grondig gecontroleerd op barsten en knoesten. Naaldhout dat veel knoesten bevat zal immers minder stevig zijn.

Naaldhout voor buitengebruik

Naaldhout kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Als buitentoepassing is het bijvoorbeeld mogelijk om naaldhout te gebruiken als gevelbekleding. Het hout moet dan wel goed behandeld worden door het te impregneren, te sappen, of thermisch te behandelen (dit wordt meestal gedaan bij dennenhout). Thermisch behandeld naaldhout wordt soms ook Thermowood genoemd. Door de specifieke behandeling met hitte en stoom wordt het naaldhout duurzamer en dus ook meer geschikt voor buitengebruik, onder andere als gevelbekleding, omheining, of voor een terras. Thermisch behandeld naaldhout is bovendien ook goedkoper dan exotisch hout zoals bankirai.

Jouw leverancier van kwalitatief naaldhout

Zoals je kan lezen is er ook binnen de verzameling van naaldhout een grote verscheidenheid aan houtsoorten. Rode Noorse Den, Witte Noorse Den, Epicea, Douglas, Oregon enzovoort: allemaal hebben ze hun specifieke kenmerken. Het type naaldhout dat je zal kiezen hangt dan ook voornamelijk af van jouw wensen en van jouw persoonlijke smaak. Carlens helpt je graag om het juiste naaldhout te vinden voor jouw project. Onze vakmensen vertellen je meer over de verschillende houtsoorten en geven je professioneel advies op maat. Je hoeft enkel contact met ons op te nemen op 016/617 017 of via e-mail, of een bezoekje te brengen aan onze toonzaal in Vlaams-Brabant!