Onze zagerij

Tussen het bos en een volledig afgewerkt eindproduct legt hout een lange weg af. Zo begint alles bij het kappen van de bomen en het bewerken van de boomstammen in een zagerij. Dit volledige proces heeft Carlens uit Aarschot zelf in handen. En dat is bovendien niet alles: wij hebben ook een eigen schaverij en drenkstation, net als een houthandel met een uitgebreid aanbod aan diverse houtproducten. In wat volgt ontdek je alvast meer over onze zagerij.

De activiteiten van onze zagerij

Het werk van onze zagerij begint reeds in het bos. In de Ardennen kappen we bomen in eigen regie om de boomstammen vervolgens met een eigen transportvloot te vervoeren. In onze zagerij in Aarschot worden de stammen afgekort en gestapeld per lengte en per diameter. Het hout wordt ontschorst, gemeten, en verzaagd. Om alles in goede banen te leiden beschikt onze zagerij over een volledig geautomatiseerd machinepark. Dit houdt in dat we steeds een duidelijk overzicht hebben over het volledige proces, gaande van de aanvoer van het hout tot het effectieve zaagwerk. Omdat we beschikken over een moderne, hoogtechnologische zagerij kunnen we steeds flexibel te werk gaan en garanderen we een optimale kwaliteit. Al het gezaagd hout bij Carlens is bovendien CE-gekeurd en op aanvraag leveren wij eveneens PEFC-gekeurd hout.

Zagerij met PEFC-certificaat

Het CE-label geeft aan dat het hout uit onze zagerij voldoet aan de normen van de Europese regelgeving. Het PEFC-label op zijn beurt is een wereldwijde organisatie waarbij Carlens is aangesloten. Deze organisatie bestaat uit twee fronten: duurzaam bosbeheer enerzijds en verwerking en traceerbaarheid anderzijds. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom geplant, er is een strenge controle op het gebruik van meststoffen en pesticides, en de herkomst van het gebruikte hout kan getraceerd worden; van het afgewerkte product helemaal terug tot de oorspronkelijke boom. Onze zagerij wordt ook jaarlijks gecontroleerd door deze organisatie, teneinde onze klanten enkel en alleen gezaagd hout van de allerbeste kwaliteit te bieden.

Zagerij en houthandel Carlens

In de moderne zagerij van Carlens te Aarschot (Vlaams-Brabant) wordt elke gekapte boomstam nieuw leven ingeblazen. Naast een zagerij beschikken wij eveneens over een schaverij, een ATG-gekeurd drenkstation waar het hout behandeld wordt en een houthandel waar je terecht kan voor een veelheid aan houtproducten. Wil je graag meer weten over de activiteiten van onze zagerij of over de diverse producten binnen ons assortiment? Contacteer ons dan of kom eens langs in onze toonzaal. Zowel professionelen als particulieren vinden bij ons gegarandeerd iets naar hun gading!