Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding

Bij het kiezen van een gevelbekleding in hout is de toepassing ervan een bepalend criterium, maar ook je smaak weegt natuurlijk mee. Een belangrijke vereiste om een degelijke en duurzame houten gevelbekleding te realiseren is een stabiele houtsoort uitkiezen. Bij houthandel Carlens helpen we je graag deze keuze te maken. Dankzij onze jarenlange ervaring in gevelbekleding weten we welke houtsoort we je kunnen aanraden voor jouw toepassing en smaak. We beschikken over een ruim assortiment hout voor gevelbekleding, al dan niet in onze eigen schaverij geproduceerd.

showroom

Bezoek onze showroom

Gaston Geenslaan 1
3200 Aarschot

 +32 16 61 70 17

Offerte aanvraag

Houtsoorten voor gevelbekleding

Noorse den, lariks, vuren zijn geschikte houtsoorten voor gevelbekleding maar vragen een regelmatig onderhoud of een voorafgaande verduurzaming. Ceder is van nature een van de meest duurzame houtsoorten en kent bijgevolg vele toepassingen als gevelbekleding. Een gevelbekleding in ceder biedt mooie natuurlijke kleurschakeringen van goudblond tot bruin. Al deze harsachtigen zijn zachte houtsoorten en laten zich makkelijk verwerken maar zijn dan ook gevoeliger voor inslagen. Europese eik is harder en wordt ook veelvuldig als gevelbekleding gebruikt. Afzelia, afrormosia, padouk en iroko zijn exotische of tropische houtsoorten, deze zijn ook harder en duurzamer en dus uitermate geschikt als gevelbekleding maar prijziger.

Natuurlijke duurzaamheid

Elke houtsoort heeft zijn natuurlijke duurzaamheid. Deze wordt opgedeeld in duurzaamheidsklassen I tot en met V en drukken de weerstand tegen schimmels of houtrot uit. Bij klasse I en II kan het hout zonder behandeling buiten gebruikt worden, vanaf klasse III moet het als gevelbekleding op voorhand verduurzaamd of regelmatig behandeld worden. Ongeacht de duurzaamheidsklasse zal elke houtsoort onder invloed van zon en weer vergrijzen. Wil je die vergrijzing van de gevelbekleding tegengaan, dan moet je die regelmatig nabehandelen met een gekleurd product. Het vergrijzen van hout heeft geen invloed op zijn duurzaamheid en technische kwaliteiten, het gaat dus puur om het esthetisch aspect van je gevelbekleding.

Verduurzamen van houten gevelbekleding

Impregneren is een methode waarbij het hout op voorhand verduurzaamd wordt. Hierbij wordt een beschermingsproduct onder hoge druk diep in het hout ingebracht, waarmee het een aanzienlijk langere levensduur krijgt. Impregneren wordt regelmatig toegepast bij vuren en grenen gevelbekleding. Het thermisch behandelen van hout, of Thermowood, is een methode die steeds meer terrein wint dankzij zijn ecologische voordelen. Het hout wordt zonder chemische producten onder hoge druk opgewarmd en gestoomd. Zo worden alle koolhydraten en harsen uit het hout gehaald en is er geen voedingsbodem meer voor insecten en schimmels. Op deze manier krijgt het hout op een natuurlijke manier een hogere stabiliteit en duurzaamheid klasse I, gelijk aan de meeste exotische houtsoorten, ideale kwaliteiten voor een gevelbekleding dus. Bovendien is Thermowood goedkoper dan deze zeldzame houtsoorten en worden er snelgroeiende boomsoorten voor gebruikt. Met een gevelbekleding in Thermowood draag je het milieu een warm hart toe omdat er geen tropisch hardhout voor gekapt hoeft te worden.

Vormen van houten gevelbekleding

Een houten gevelbekleding vind je bij Carlens niet alleen in verschillende houtsoorten maar ook in verschillende vormen. Bij een gesloten gevelbekleding kan je gaan voor Sidings, dit zijn overlappende rabatdelen met sponning, voor planchetten met tand en groef, voor parallello- of blokprofielen met tand en groef of voor shingles. Heb je liever een open gevelbekleding met voegen, dan hebben we rechte of parallello-profielen in verschillende breedtes en diktes.

Je merkt het, het aanbod in houten gevelbekleding is zeer ruim. Wil je al deze modellen eens zien, kom dan zeker langs in onze toonzaal in Aarschot, Vlaams-Brabant, waar we je graag bijstaan bij de keuze van de juiste gevelbekleding in hout. Uiteraard kun je ons ook steeds contacteren op het telefoonnummer 016 61 70 17 of via mail op info@carlenshout.be.

OP ZOEK NAAR INSPIRATIE ?