top of page

HOUTEN GEVELBEKLEDING

HOUTEN GEVELBEKLEDING

Bij het kiezen van een gevelbekleding in hout is de toepassing ervan een bepalend criterium, alsook de loof & feel. Een belangrijke vereiste om een degelijke en duurzame houten gevelbekleding te realiseren is een stabiele houtsoort uitkiezen. Dankzij onze jarenlange ervaring in gevelbekleding weten we welke houtsoort aan te raden is voor uw toepassing en smaak. We beschikken over een ruim assortiment hout voor gevelbekleding, al dan niet in onze eigen schaverij geproduceerd.

showroom

BEZOEK ONZE SHOWROOM

Gaston Geenslaan 1
3200 Aarschot

HOUTSOORTEN VOOR GEVELBEKLEDING

Noorse Den, Lariks, Vuren zijn geschikte houtsoorten voor gevelbekleding maar vragen een regelmatig onderhoud of een voorafgaande verduurzaming. Cedar is van nature een van de meest duurzame houtsoorten en kent bijgevolg vele toepassingen als gevelbekleding. Een gevelbekleding in Cedar biedt mooie natuurlijke kleurschakeringen van goudblond tot bruin. Al deze harsachtigen zijn zachte houtsoorten en laten zich makkelijk verwerken maar zijn dan ook gevoeliger voor inslagen. Europese Eik is harder en wordt ook veelvuldig als gevelbekleding gebruikt. Afzelia, Meranti, Afrormosia, Padouk en Iroko zijn tropische houtsoorten, deze zijn ook harder en duurzamer en dus uitermate geschikt als gevelbekleding maar prijziger.

NATUURLIJKE DUURZAAMHEID

Elke houtsoort heeft zijn natuurlijke duurzaamheid. Deze wordt opgedeeld in duurzaamheidsklassen I tot en met V en drukken de weerstand tegen schimmels of houtrot uit. Bij klasse I en II kan het hout zonder behandeling buiten gebruikt worden, vanaf klasse III moet het als gevelbekleding op voorhand verduurzaamd of regelmatig behandeld worden. Ongeacht de duurzaamheidsklasse zal elke houtsoort onder invloed van zon en weer vergrijzen. Vergrijzing van de gevelbekleding tegengaan kan enkel door regelmatig na te behandelen met een gekleurd product. Het vergrijzen van hout heeft geen invloed op zijn duurzaamheid en technische kwaliteiten, het gaat dus puur om het esthetisch aspect van je gevelbekleding.

DUURZAAM MAKEN VAN HOUTEN GEVELBEKLEDING

Impregneren is een methode waarbij het hout op voorhand behandeld wordt. Hierbij wordt een beschermingsproduct onder hoge druk diep in het hout ingebracht, waarmee het een aanzienlijk langere levensduur krijgt. Impregneren wordt regelmatig toegepast bij Vuren en Grenen gevelbekleding. Het thermisch behandelen van hout, of Thermowood, is een methode die steeds meer terrein wint dankzij zijn ecologische voordelen. Het hout wordt zonder chemische producten onder hoge druk opgewarmd en gestoomd. Zo worden alle koolhydraten en harsen uit het hout gehaald en is er geen voedingsbodem meer voor insecten en schimmels. Op deze manier krijgt het hout op een natuurlijke manier een hogere stabiliteit en duurzaamheid klasse I, gelijk aan de meeste exotische houtsoorten, ideale kwaliteiten voor een gevelbekleding dus. Bovendien is Thermowood goedkoper dan deze zeldzame houtsoorten en worden er snelgroeiende boomsoorten voor gebruikt. Met een gevelbekleding in Thermowood draagt u het milieu een warm hart toe omdat er geen tropisch hardhout voor gekapt hoeft te worden.

VORMEN VAN HOUTEN GEVELBEKLEDING

Een houten gevelbekleding vindt u niet alleen in verschillende houtsoorten maar ook in verschillende vormen. Bij een gesloten gevelbekleding kan u  kiezen voor sidings, dit zijn overlappende rabat-delen met sponning, voor planchetten met tand en groef, voor parallello of blokprofielen met tand en groef of voor shingles. Voor een open gevelbekleding met voegen hebben we rechte of parallello-profielen in verschillende breedtes en diktes.

Ons aanbod in houten gevelbekleding is zeer ruim. Kom zeker langs in onze toonzaal in Aarschot. Uiteraard kan u ons ook steeds contacteren op het telefoonnummer 016 61 70 17 of via mail op info@carlenshout.be.

OP ZOEK NAAR INSPIRATIE ?

bottom of page